Op 14 maart is Jan Stam, op 82-jarige leeftijd, overleden. We hebben Jan herdacht in de avondwake en uitvaartviering in de Sint Victorkerk. Jan is geboren en opgegroeid op de boerderij aan de Berkmeerdijk. Zo was hij vanaf zijn jeugd omgeven met dieren, planten en bloemen. En hij is daar zijn leven lang van blijven houden.
In 1959 trouwde Jan met Corry Dekker en kregen zij hun dochter, Erica. Toen zijn vader ging stoppen met het boerenbedrijf nam Jan het bedrijf van zijn vader over. Hij was een harde werker en een rustige en tevreden man. Op een gegeven moment moest hij teveel gaan investeren in zijn bedrijf en omdat Jan geen opvolger had, besloot hij daarom te stoppen met zijn bedrijf.
En zo verhuisden Jan en Corry naar de Akkerstraat. Jan ging toen te werk bij Puck Angevare in het grond- en kabelwerk en later bij Stam in Heerhugowaard.In hetzelfde jaar dat Jan en Corry 50 jaar getrouwd waren, overleed Corry plotseling. Jan pakte na haar dood de draad goed op. Erica en de kleinkinderen zagen ineens een hele andere vader en opa. Zo stil als hij vroeger was, nu werd hij veel spraakzamer en een gezellige en gastvrije man. Hij maakte ook graag een praatje in het dorp. En Jan was gul: hij gaf veel weg zoals bloemen, groente en fruit die hij zelf kweekte.
Ook is Jan jarenlang tuinkabouter geweest bij onze Sint Victorkerk, want Jan genoot van tuinieren, de tuin was zijn aardse paradijs. Maar nu is de oude Stam zelf geveld, verwijderd uit dit aardse bestaan, om op weg te gaan naar God in het hemelse Paradijs.

Ria Potveer