Jan Blauw werd geboren op 12 september 1933 op de Dorpstraat 212 in Obdam, in het huis waar hij vrijwel heel zijn verdere leven zou blijven wonen. Hij was het enig kind van Jan en Maartje Blauw. Jan senior had een tuindersbedrijfje, dus het lag voor de hand dat Jan junior hem op zou volgen. Dat gebeurde ook. Vader en zoon werkten aanvankelijk samen, en na de dood van vader, nam Jan het bedrijf over.
Intussen trouwde hij met Jo Borst. Al snel kreeg het echtpaar drie kinderen: Johan, Ron en Corien.
Het tuindersbedrijf leverde in die jaren weinig op. Daarom besloot Jan te stoppen en een baan te zoeken. Hij kwam terecht bij de plantsoenendienst in Alkmaar, waar hij vijfentwintig jaar met plezier heeft gewerkt. Op zijn 58ste kon Jan in de VUT. Dat aanbod nam hij met beide handen aan. Nu kreeg hij tijd voor zijn liefhebberijen. Zijn grootste hobby was het houden van kanaries. Hij kweekte ook druiven en hij kluste graag. Dat bracht hem er ook toe om klusjesman te worden bij De Horstenburgh, vrijwilligerswerk dat hij twintig jaar lang heeft gedaan.
Hij werd ook chauffeur bij de stichting ‘Help een Handje’ en tuinkabouter in de Sint Victorkerk. Jan was een trouwe kerkganger en een vereerder van Maria. Totdat het echt niet meer ging, zat Jan elke zondag in de kerk.
Een klein jaar geleden hoorde Jan dat hij maagkanker had. Een operatie zou weinig soelaas bieden, dus Jan liet zich niet opereren. Hij zocht met Jo een kleiner huisje. Dat vonden ze op De Melcksloot 26.
Enkele weken geleden kreeg Jan een TIA. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Voor hem hoefde het nu niet lang meer te duren. Van pastoor Knol ontving hij op 3 mei het sacrament der zieken. Een kleine week later, op woensdag 9 mei, is hij in het bijzijn van zijn familie overleden.
We hebben afscheid van hem genomen op zondag 13 mei in de Sint Victorkerk. De dag daarna heeft de crematie plaatsgevonden in Heerhugowaard.

Pastor Bert Glorie