Voor de tweede keer mocht ik als pastor van Obdam mee naar Lourdes. Op zondagochtend 6 oktober in alle vroegte vertrokken we met een bus met 36 pelgrims naar Schiphol. Vandaar vlogen we naar Toulouse en vervolgens reden we weer met een bus verder naar Lourdes.

Vrijdagavond 11 oktober waren we rond kwart over tien weer terug in Obdam. Wat er in de dagen daartussenin gebeurd is, dat valt met geen pen te beschrijven.

Ik wil de leden van de Lourdeswerkgroep en de andere vrijwilligers hartelijk bedanken en eigenlijk ook alle andere pelgrims van onze groep, want er is gedurende de hele bedevaart geen wanklank vernomen. Niet alles verliep perfect, maar iedereen was bereid anderen te helpen en niemand verloor zijn geduld. Zo kon het voor ons allemaal een mooie bedevaart worden, waarvan we nu nog vol zijn.

Ik hoop over twee jaar weer met een bus vol parochianen op bedevaart naar Lourdes te kunnen gaan. Iedere keer word ik weer geraakt door het mysterie dat daar meer dan 150 jaar geleden heeft plaatsgevonden en dat zijn kracht door de jaren heen heeft behouden.

In Lourdes heeft Bernadette Soubirous een bron uitgegraven die nog altijd stroomt. Het is niet alleen een bron van heilzaam water, maar ook een bron van troost, bemoediging en vergeving. Een bron waaraan je je telkens opnieuw kunt laven. Iedereen die dat doet, wordt er meer mens van. Vraag het maar aan de dorpsgenoten die mee zijn geweest.