U weet het, zowat elke vrijdagavond mag ik de Mis opdragen in De Horstenburgh. Sinds ik hem heb, neem ik mijn bugel daar altijd mee naar toe om de samenzang met getoeter te ondersteunen. Maar er zijn nog zes andere verzorgingshuizen waar ik regelmatig kom. De Horstenburgh is het enige zorgcentrum dat nog een echte kapel heeft. In vrijwel alle andere huizen vinden vieringen plaats in de eetzaal. Uitzondering is het mooie nieuwe zorgcentrum De Weidehof in Spanbroek, waar de vieringen worden gehouden in de tuinkamer. In de week van Hemelvaart mocht ik voorgaan in de Berkenhof in Berkhout en in De Rustenburgt in Ursem. Het gaat er in deze huizen heel anders aan toe dan in onze Horstenburgh. De aanvangstijd van de viering is half vier ’s middags. Als ik aankom, zitten de meeste mensen al in de eetzaal met een kopje koffie of thee en een gebakje voor zich. Voor mensen die tijdens de viering binnenkomen, wordt dat nog gauw even geregeld. Het mag, dat zult u begrijpen, onder deze omstandigheden geen al te plechtige viering worden. Na de viering komt er een tweede kopje en gaan de bewoners langzamerhand hun kamers weer opzoeken. In De Horstenburgh gaat het anders. Omdat kapel en eetzaal verschillende ruimtes zijn, is er een duidelijk onderscheid tussen de viering enerzijds en het koffie drinken anderzijds. Een kopje koffie na de Mis, het heeft nog steeds mijn voorkeur, maar gewoontes kunnen veranderen en soms is het goed je aan te passen aan de omstandigheden. Toch ben ik blij dat we in De Horstenburgh onze vieringen nog steeds kunnen houden in een echte kapel!