Van een bevriende Franciscaan kreeg ik vorige week een doos met tweeëntwintig nieuwe prentenboekjes in mijn maag gesplitst, die ik mocht verkopen voor tien euro per stuk. Ook al kan ik zelf de platen niet zien, ik heb wel in de gaten dat het boek er mooi uitziet: zwaar papier met ongetwijfeld mooi gekleurde platen. Het boekje heet: ‘de geboorte van de kerststal’. Het is dit jaar precies achthonderd jaar geleden dat Franciscus van Assisi in een Italiaans bergdorpje de eerste kerststal organiseerde zoals wij die nu kennen: dus met een os en een ezel en een kindje in de kribbe. In het boekje wordt verteld hoe Franciscus op dit idee kwam en hoe hij dit ten uitvoer bracht. Het bevat dus niet zozeer het verhaal over de geboorte van Jezus, als wel het verhaal over het ontstaan van de kerststal. Het is dan ook bedoeld voor kinderen die het kerstverhaal zelf al kennen. Ik denk dat het vooral opa’s en oma’s zullen zijn die op deze manier veel over de kerststal aan hun kleinkinderen kunnen vertellen. Ik heb al een aantal boekjes verkocht, maar als u er snel bij bent, dan kunt u er nog eentje verkrijgen. Ze zijn te koop als de pastorie open is en na iedere viering in de kerk, zolang de voorraad strekt.