Een superteam! Dat was het thema van de viering van de Eerste Communie afgelopen zondag. En een superteam, dat was ook de groep Eerste Communicanten zelf. Tien jongens en meisjes die met elkaar een mooie groep vormden. Zaterdagmiddag, toen we de hele viering doornamen, waren ze nog erg uitgelaten, maar zondag, toen het er echt om ging, waren de meesten toch wel een beetje zenuwachtig en in elk geval een stuk rustiger.

Een trainer die zijn spelers goed leert kennen en goed ziet waar hun talenten liggen, kan van een gewoon team een superteam maken. Zo is het ook gegaan met Jezus en zijn leerlingen. Nadat Jezus was gestorven, kwamen ze bij elkaar om te bidden en te eten, maar hoe het verder moest, wisten ze nog niet. Eén van de leerlingen was zelfs al afgehaakt. Dat was Tomas. Nu hun ‘trainer’ Jezus er niet meer was, zag hij het niet meer zitten. Toen de andere leerlingen vertelden dat ze Jezus gezien hadden, kon hij dat dan ook niet geloven. Wel wisten de anderen in hun enthousiasme hem er weer bij te halen, zodat hij zich een week later toch weer bij de groep aansloot. En toen zagen ze Jezus weer. Hij was het echt…  Toen Tomas dat zelf had kunnen constateren door Jezus’ kruiswonden aan te raken, riep hij verbluft uit: mijn Heer en mijn God! Zo wist deze leerling van Jezus, die eigenlijk al afgehaakt was, precies te vertellen wie Jezus was. Zo mag het gaan met alle mensen die afgehaakt zijn. Zij, en dus ook wij, mogen altijd terugkomen bij de kerk en bij Jezus om te ontdekken wat Hij voor ons kan betekenen.

Het is altijd bijzonder om met de kinderen de Eerste Communie voor te bereiden. Gelukkig hebben we hier in Obdam een flinke werkgroep die alles regelt en op touw zet. Eén van de mooiste bijeenkomsten met de kinderen is de ‘broodmaaltijd’. Dat doen we op Paaszaterdag. De leden van de werkgroep hebben de tafel mooi gedekt, er zijn breekbroden en er zijn wijnglazen met limonade. Als beleg is er alleen jam. Nadat ik het verhaal van het Laatste Avondmaal heb voorgelezen, gaan we de broden breken en met elkaar delen. Bijna alle kinderen vinden dit eenvoudige brood met een likje jam erg lekker. Dat komt volgens mij voor een groot deel door de bijzondere sfeer die er tijdens die bijeenkomst is. Wat ik ook erg leuk vind, is het zingen. Samen met Hanneke Ocheda oefen ik met de kinderen een aantal keren de liederen die ze tijdens de viering gaan zingen. In de viering zelf wordt mijn plek als gitarist ingenomen door Valentin Ocheda, de man van Hanneke, die in de viering tevens, samen met hun zoon David, de rol van fotograaf vervult. Graag wil ik de leden van de werkgroep en de familie Ocheda weer bedanken voor alles wat ze dit jaar gedaan hebben om de viering van de Eerste Communie weer tot een feest te maken. Ook jullie vormden dit jaar weer een superteam.