Gre Brink werd op 8 november 1938 geboren in de Wogmeer, in een warm en druk gezin. Zij was de zesde van uiteindelijk veertien kinderen. In 1969 kwam ze Jan Bankras tegen. Ze trouwden in 1970 en gingen wonen aan de Zwarteweg. Hun liefde werd bezegeld met vier kinderen: Claudia, Audrey, Bianca en Barend-Jan. Ze was een echte gezinsmoeder, die altijd voor haar kinderen klaarstond. Maar ook voor anderen was ze heel gastvrij. Ze hield ervan om in de keuken te staan en ervoor te zorgen dat iedereen het goed bij haar had. In het jaar 2000 waren haar drie dochters tegelijkertijd zwanger van hun eerste kind. Zo werden in korte tijd haar eerste drie kleinkinderen geboren. Een grote tegenslag was dat ze van Arjan, het kindje van dochter Claudia, ook weer afscheid moest nemen. Er kwamen uiteindelijk zeven kleinkinderen, voor wie ze nog altijd even belangstellend en gastvrij bleef, ook al werd haar gezichtsvermogen, en later ook haar gehoor, steeds minder. Ze deed haar best om overal bij te zijn en alle gesprekken te volgen, maar het ging steeds moeizamer.
Toen ik hier kwam, nu ruim acht jaar geleden, was Gre al bijna blind en doof. Tot mijn grote verbazing had ze net braille geleerd. Dat is op haar leeftijd echt een hele kunst. Maar zij schreef me foutloze braillebrieven.
In november 2022 kwam er een tweepersoonskamer vrij in de Horstenburgh, waar Jan en Gre hun intrek namen. Gre had zich daar lang tegen verzet, maar nu kon het niet anders meer, want de zorg voor Gre, waar Jan zich met alle liefde voor opofferde, begon voor hem te zwaar te worden. Gre werd ontoegankelijker, ook doordat ze last kreeg van waanbeelden. Maar af en toe stak haar levendigheid en haar gevoel voor humor weer even de kop op. Eind vorig jaar wilde ze niet meer eten en drinken. Op 3 januari overleed ze. Op zondag 7 januari hebben we in het crematorium in Hoorn afscheid van haar genomen. Gre was een dappere vrouw die een eenzame strijd heeft gevoerd om van het leven te blijven genieten. Daar verdient ze bewondering voor. Ik ben dankbaar dat ik haar heb leren kennen.

Pastor Bert Glorie