Soms is het een sport de grens op te zoeken van het toelaatbare. Wat mag nog net wel en wat mag niet… Nog mooier is het, de grens op te zoeken van het mogelijke. Wat is nog haalbaar… Hoe leggen we de lat nog een beetje hoger…

We hebben het Maarten van der Weijden zien doen tijdens zijn tweede Elfstedentocht en we kunnen het ook zeggen van de wielrenners in de Tour de France en in onze eigen wielerronde. Ze geven niet op, maar gaan door, ook al zijn ze de uitputting nabij. Ook in onze parochie proberen we de grenzen van het mogelijke op te zoeken.

Wat is er in deze tijd nog haalbaar, ondanks onze beperkte middelen en het steeds kleiner wordende aantal mensen dat mee wil doen. Een kinderkoor bijvoorbeeld! Heeft dat nog bestaansrecht anno 2019? Na steeds opnieuw te hebben geprobeerd kinderen te werven voor De Victorzangertjes heeft dirigente Sandra Klaver vorige week de handdoek in de ring gegooid.

Ieder jaar gingen er weer meer kinderen van het Jeugdkoor af dan erbij kwamen. Dat was niet meer vol te houden. En toch… En toch zijn er mensen die zich in willen zetten om iets nieuws van de grond te krijgen met kinderen. Het moet een projectkoor worden dat minstens drie keer per jaar zal zingen. Of het lukt, ontdekken we pas in september. Dan gaan we ermee aan de slag.

Het wordt nu eerst vakantie en ook dat is een tijd om grenzen op te zoeken. Zelf ga ik in augustus wandelen van Maastricht naar Aken, gedeeltelijk door Zuid-Limburg, gedeeltelijk door België en eindigend in Duitsland. Daarna ga ik nog een paar dagen naar de Abdij Maria Toevlucht in Zundert, een trappistenabdij tegen de Belgische grens. Ik zoek de grenzen dus niet alleen op, ik ga er ook overheen.

Grenzen opzoeken en overschrijden, dat gebeurt ook altijd op de kermis. Misschien hebt u dat vroeger ook wel gedaan tijdens de kermisdagen, grenzen opzoeken en eroverheen gaan. De jeugd van nu moet daar ook de ruimte voor krijgen. De kermis, die paar dagen dat de wereld op z’n kop staat, is daar de beste gelegenheid voor. Grenzen overschrijden, het moet op z’n tijd, want waar de grens ligt weet je pas zeker als je er een keertje overheen bent gegaan.

Ik wens u allen een mooie zomer en een gezellige kermis.