We beleven een zomer zonder sportwedstrijden, zonder grote feesten en kermissen, zonder verre vakanties en voor veel mensen is dit ook nog een zomer zonder veel bezoek. Een saaie zomer, zou je kunnen zeggen. Maar kijk ook eens naar wat er allemaal nog wel kan… Voor mij springt dan één ding erbovenuit: bidden. Op het seminarie drongen ze er altijd al bij mij op aan: Doe elke dag je breviergebeden! En ik: ik kon er maar niet aan wennen. Ik dacht er gewoon niet aan. Eigenlijk vond ik het min of meer tijdverspilling. Toen alle activiteiten ineens stillagen ben ik het van lieverlee vaker gaan doen, maar het duurde een tijd voordat de regelmaat er goed inkwam. En nu: nu hoort het gewoon bij mijn dag en ik krijg er steeds meer plezier in. Met de vaste gebeden ben ik inmiddels vertrouwd geraakt. De wisselende teksten verrassen me vaak, omdat ik ze nog niet kende of omdat ik erdoor op goede gedachten kom. Want bidden houdt je hoopvol. Bidden doet je de moed niet verliezen. Misschien is het ook iets voor u… Neem er de tijd voor… Probeer in de sfeer te komen… Bid de gebeden die u kent, lees een stukje uit de bijbel of wees gewoon een tijdje stil… Voor mij hoort regelmatig bidden nu bij het nieuwe normaal. En de saaie zomer is een weldadige zomer geworden.

Bert Glorie