Vroeger aten wij thuis op Dikke Dinsdag altijd oliebollen. Ik weet niet of dat een algemeen gebruik was. Maar op die dag, de laatste dag van Carnaval, aten we dus al geen vlees meer, terwijl de Vastentijd pas begon op de dag daarna, Aswoensdag.

Die oliebollen waren een traktatie en ook de volgende vleesloze dag was voor ons wel te behappen. En daarna deden we weer als vanouds en kwam er weer gewoon vlees op tafel.

Dikke Dinsdag valt dit jaar op 25 februari. In De Horstenburgh, waar ik tegenwoordig de warme maaltijd gebruik, eet ik gewoon wat de pot schaft. Waarschijnlijk zijn er op Dikke Dinsdag geen oliebollen, maar vleesloze dagen blijven ook in De Horstenburgh een traktatie, want als er geen vlees op tafel komt, dan is er wel gebakken vis of pannenkoek.

Nu we het toch over eten hebben: denkt u aan de stamppottenmaaltijd op zondag 1 maart in De Brink? Elders in dit blad ziet u hoe u zich hiervoor kunt inschrijven. Ik eet mee!

Over wel of geen vlees eten, maak ik me niet zo druk. Wat ik op Aswoensdag door de jaren heen wel ben blijven doen, is een askruisje halen.

Aswoensdag markeert voor mij nog steeds het begin van de Veertigdagentijd, een tijd van bezinning. Gelukkig wordt ook in de Sint Victorkerk Aswoensdag nog gevierd, zodat ik ook hier een askruisje kan halen en het ook anderen kan toedienen. Ik liet het toedienen van een askruisje tot nu toe aan andere mensen over, maar nu ik diaken ben, mag ik het doen en dat ga ik dan ook maar proberen. Sing@Victor zingt, dus het wordt een mooie viering. Komt u ook?