De laatste jaren wordt in januari de actie ‘ik pas’ gehouden, oftewel ‘Dry January’. Het doel van deze actie is dat mensen na kerst en oud en nieuw een maand lang geen alcohol drinken. Maar waarom zou je dat in januari doen. In de katholieke traditie hadden we voor die droogte al een andere tijd gereserveerd: de vastentijd of veertigdagentijd, de tijd tussen carnaval en Pasen. Toen de ouderenbonden een jaar of tien geleden de actie ‘ik pas’ lanceerden, sloten ze zich nog bij deze traditie aan, maar al snel kozen ze dus voor januari. Het is alsof ze voorvoelden dat er een tijd zou komen waarin carnaval niet meer uitbundig gevierd kon worden… Die tijd is er nu. Maar daarom hoef je toch de veertigdagentijd die daarop volgt niet over te slaan! Ik doe dat in elk geval niet. Op Aswoensdag begin ik pas met ‘ik pas’. Tot Pasen probeer ik het droog te houden. Ik ga ervan uit dat ik, ondanks de reclame die er gemaakt is voor een ‘Dry January’, niet de enige ben. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van andere manieren om de veertigdagentijd te markeren. Zo ken ik iemand die ieder jaar een ‘kijkwoestijn’ in een hoekje van de kamer zet. Het gaat om een soort altaartje met stenen en andere voorwerpen en enkele plantjes die groeien en tegen Pasen in bloei raken. Want dat is de bedoeling van de veertigdagentijd: toeleven naar Pasen, naar de dag van de opstanding van Jezus uit de dood. Dan is er in elk geval weer een goede reden om vrolijk te zijn en weer volop te eten en te drinken.