Ria Smit werd op 20 maart 1939 geboren op een boerderij in Hauwert.
Als meisje moest ze thuis veel werk doen, maar ze was een aanpakker en dat is ze haar leven lang gebleven. Braaf was ze niet, zelfstandig wel. Na de huishoudschool in Bergen en enkele jaren werken thuis, gaf ze zich zonder overleg met haar ouders op voor de opleiding kraamverzorging. Dat werk heeft ze vier-en-een-half jaar gedaan.

In die tijd ontmoette ze Jan Dekker uit de Berkmeer, met wie ze trouwde. Zo werd ze nu zelf boerin. Jan en Ria kregen vier dochters: Marion, Veronique, Judith en Nathalie. Toen er kleinkinderen kwamen, kreeg ze de gelegenheid om bij haar eigen dochters te kramen. Intussen bleef ze hard werken op de boerderij.

In 1997 werd de ziekte van Parkinson bij haar geconstateerd. Steeds meer werd ze daardoor in haar bewegingsvrijheid beperkt. Voor Ria, die altijd bezig was en alles kon, was dat moeilijk te accepteren. In 2011 verhuisden Jan en Ria naar een mooi huis aan de Dorpsstraat. Aangezien zij allebei hun leven lang op een boerderij hadden gewoond, was dat voor hen een grote stap.

De laatste maanden van haar leven woonde Ria met Jan in De Horstenburgh. Daar zat ik enkele weken geleden nog met hen aan tafel in de eetzaal. Ik merkte dat Ria nauwelijks kon slikken. Toen ik haar even aanraakte, schrok ik ervan hoe klein en broos ze was.

Dapper heeft Ria haar ziekte gedragen. Ze overleed op vrijdag 4 november omringd door familieleden.
Op 9 november hebben we afscheid van haar genomen in de Sint Victorkerk. De dag daarna vond haar crematie plaats. Ria Dekker – Smit was zeer sterke vrouw. Zij ruste in vrede.

Pastor Bert Glorie